BIR SAGLIK DESTEGI DIYET LIFI
Diyetsel lif (posa); bitkilerin hücre duvarlarinda bulunan, insan vücudu tarafindan sindirilemeyen bölümdür. Lifli besinlerin ortak özelligi vücuda alindiklarinda mide bagirsak kanalinda su tutarak sismeleridir. Liften zengin bir gidayi yedigimizde, bu gida bagirsagimiz içinde siserek kitle etkisi olusturur ve bagirsaklarimiz bu gidayi vücudumuzdan uzaklastirabilmek için daha fazla çalisir. Eger liften fakir bir beslenme seklimiz varsa, bagirsaklarimizin içindeki artiklarin hacim olusturma yetenegi daha az olur ve bagirsaklarimiz daha yavas çalisir.
Gidalarla aldigimiz lifin bir bölümü çözünmez liftir. Bu tür lif daha çok tahillarda ve kuru baklagillerde bulunur. Diski hacmini arttirir ve kansere bile neden olabilecek zararli maddelerin bagirsaklardan atilmasini saglar. Gidalarimizda bulunan diger lif türü ise çözünebilir liftir. Elma, incir, kayisi, erik gibi meyvelerde bulunur. Bu tür meyveleri yedigimizde, bunlar mide içinde mide suyu ile birlesir ve jöle olusturur. Gidanin mideden geçisini yavaslatir. Kendimizi daha uzun süre tok hissetmemizi saglar. Ayrica mide bosaltma zamanini uzattigi için kan sekerimizin hizli yükselmesini önler. Zayiflamak isteyenlerin diyetlerinde lifli gidalara agirlik vermesi iyi olur. Liflerin ayrica bagirsaktan kolesterol emilimini azaltarak, kan kolesterolünü düsürme üzerine olumlu etkileri vardir. Düzenli olarak günlük tüketilen her 12 gram suda çözünen lifin, kötü kolesterol (LDL)’yi yüzde 1 azalttigi bildirilmistir. Liften zengin beslenmenin kalp hastaliklari ve kalp krizi riskinde ciddi azalma yaptigi uzmanlarca söyleniyor.
Saglikli bir eriskinin günde 20–35 gram lif almasi gereklidir. Bu miktar 3 porsiyon sebze, 3 porsiyon meyve ve 5–6 porsiyon tahil yenilerek saglanabilir.
En Zengin Lif Kaynaklari
Tahillar ve kuru baklagiller: kepekli ekmek, çavdar, yulaf, bulgur, kabuklu pirinç, kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya.
Meyveler: elma, armut, çilek, incir, kayisi, portakal, mandalina, erik ve kuru meyveler. Sebzeler: brokoli, lahana, havuç, misir, bezelye, patates, kabak, bamya Çerezler: findik, fistik, badem, leblebi.
KULLANIM SEKLI :
Günde iki veya üç kez yemeklerden 20 dakika önce bir tatli kasigi lif karisimi yarim su bardagi süt , meyve suyu gibi içeceklere katilarak hizli bir sekilde içilir.Üzerine muhakkak iki su bardagi su içilmelidir.
500.00 Gr 20TL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder